Majvors Memoarer

Det goda i livet, dvs familj, mat, vin, musik, dans, böcker, vänner och mycket mer! Sen också en del om den där jäkla bröstcancern!

Genetisk studie och Spanienbesök!

3 Comments

400px-Radiumhemmet_2010c

I morse bar det av till Radiumhemmet och ett läkarbesök angående ärftlighetsutredning gällande min Bröstcancer. Jag har tidigare gjort en kartläggning av cancersjukdom i släkten och de har tittat igenom information och journaler. Så nu var det dags att träffa sköterskan som gjorde kartläggningen samt läkare. Jag var lite orolig att jag inte skulle få gå vidare med en genetisk utredning då vi inte har så många cancerfall i släkten och min mormor ju var så gammal när hon fick det att hon inte riktigt räknas som någon risk.

Men de ville erbjuda mig en genetisk utredning med tanke på min, och en annan släktings,  låga ålder vid insjuknandet och att det finns många döttrar i släkten. De erbjöd mig samtidigt att delta i en studie, SWEA-studien, där de undersöker om fler gener än BRCA1 och BRCA 2 orsakar ärftlig bröstcancer. Lät mycket bra tycker jag. Nackdelen kan ju vara att man får veta “mer” och vad man i så fall ska göra med den informationen. Men jag tänker att oavsett om jag får info jag inte bett om, så är all info kring cancer oavsett vilken, bra att få veta så tidigt som möjligt om man ska kunna ha en chans att behandla den. Så jag tackade ja, och gick och lämnade blodprover.

http://sfmg.se/arbetsgrupper/cancergenetik/swea/

gener

Sen tog jag mig en lunch på Mörby C och kollade runt lite där. Köpte ett par shorts optimist som jag är 😉

Ett par Khakigröna som passar till mycket!

Shorts

Vidare till Vårdcentralen för spolning av Port-a-cathen och sen lite matinhandling. I natt kommer den spanska tjej Äldsta dottern bodde hos i Barcelona. Det ska bli jättekul att träffa henne. Fullt program har de svenska ungdomarna fixat åt sina spanska vänner så vi får se om familjen hinner träffa henne något. Men har i alla fall bokat bord på Restaurang i helgen så hoppas att det kan passa in i deras övriga “schema”.

Vi ska ju stå för mat här hemma samt hennes lunchmatlådor och det enda hon inte äter är ost. Så inte särskilt krångligt alls om det nu inte vore så att jag plötsligt inte kommer på en enda maträtt utan ost! Tänkte tex Pestopasta….men nej, det är parmesan i pesto…ja ni fattar….men det ger sig nog!

ost

Nu ska jag fixa i ordning lite inför hennes ankomst, lite rena lakan, lägga fram en handduk etc…..

Ha det gott!

Advertisements

3 thoughts on “Genetisk studie och Spanienbesök!

  1. Tittar in och lämnar en snabb kram. Ikväll blir det tårtbotten bak och lite annat sista minuten fix.

  2. Så kul att få en spansk gäst, hoppas ni hinner träffa henne lite ni med!

  3. Vad kul med en spansk gäst 🙂
    Ha en fin helg!

    Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s